Het kiezen van veiligheidsschoenen.

Datum: 11-04-2017

De keuze voor veiligheidsschoenen gebeurt vaak alleen op basis van enkele criteria zoals prijs, het type schoen en het beschermingsniveau. Comfort speelt in de praktijk weinig tot geen rol. Toch loont het de moeite om comforteisen mee te nemen bij het maken van een keuze. Je draagt de veiligheidsschoenen tenslotte de hele dag.

Comfort en veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn in veel werksituaties verplicht. Toch worden de veiligheidsschoenen soms niet gedragen. De argumenten die worden opgeworpen, hebben bijna allemaal te maken met comfort. De schoenen zijn (te) zwaar of ze zitten ongemakkelijk. Of zelfs, veiligheidsschoenen bemoeilijken het lopen of het gehurkt werken.

Veiligheidsschoenen voor alle omstandigheden

De vereisten voor een schoen moeten worden afgestemd op het werk en de omstandigheden. Soepel en licht zijn bijvoorbeeld belangrijke aspecten als je veel moet lopen.
Werk je regelmatig in een gehurkte of geknielde houding, dan moet de schoen voldoende bewegingsvrijheid bieden voor de voet en de enkel. Een laag model is hiervoor meer geschikt dan een hoog model.

Op sommige werkplekken is de bescherming tegen vocht en het uitglijden op gladde oppervlakken erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan keukens of voedingsbedrijven.
Voor deze situaties zijn waterbestendige schoenen met een goede antislip zool aangewezen.  

Kom je in aanraking met verschillende risico’s dan is het uiteraard niet praktisch om voortdurend van veiligheidsschoenen te wisselen. In dat geval kies je best voor een schoen die in alle omstandigheden voldoende bescherming biedt. 

Beschermingsniveau: werkschoenen, beroepsschoenen en veiligheidsschoenen

Voetbescherming is opgedeeld in 3 grote groepen die overeenstemmen met het beschermingsniveau van de schoenen (zie tabel). Het laagste niveau van bescherming wordt geboden door werkschoenen. Deze schoenen hebben geen beschermende neus. Ze zijn vooral geschikt voor situaties waar er geen risico’s zijn van vallende voorwerpen. Bij beschermschoenen is de beschermneus bestand tegen een impact van 100 joule en bij veiligheidsschoenen is dit 200 joule. In de praktijk worden veiligheidsschoenen (categorie S) veel vaker gebruikt dan de 2 andere categorieën.

Beschermingsniveau
Symbool
Norm 
Werkschoenen 
 (zonder beschermneus)
O (Occupational)
NBN EN ISO 20347
Beschermschoenen
 (beschermneus beschermt tegen impact 100 joule)
P (Protection)
NBN EN ISO 20346
Veiligheidsschoenen
 (beschermneus beschermt tegen impact 200 joule)
S (Safety)
NBN EN ISO 20345

Op de informatie bij veiligheidsschoenen moet steeds de CE-markering staan. Ook de letter  O, P of S staat op het etiket zodat je goed weet of het werk-, bescherm- of veiligheidsschoenen zijn. Achter de letter staat steeds een bijkomende code: B, 1, 2 of 3. B betekent in dit geval basis en is het laagste beschermingsniveau. 3 biedt de hoogste bescherming.
Een S3 schoen is dus een veiligheidsschoen met het hoogste beschermingsniveau.